Nov 21, 2013

Soalan & Jawapan




Hari tu ada ira kata nak share pasal jutawan muda
Ira still tengah mintak permission dorang sebenarnya untuk cerita..
Yelah..takkan tetibe nak cerita pasal orang plakkan..
mesti minta persetujuan tuan punya badan dulu...

Pasal rahsia kejayaan tu pun ira nk hold dulu..
Apa yang ira nak cerita pada entry ini adalah..
Ini dia..


Tak jelas ye? oh..ini adalah Daging Lembu Salai yang sudah siap disalai dan sudah siap dihiris..
Ini adalah perniagaan yang ira buat sekarang..
Bukan butik Nur Awatif tutup atau kami bertukar perniagaan..
tidak sesekali...

Untuk butik Nur Awatif..kami sedang menunggu TURN untuk update stock..
InsyaAllah..sikit masa lagi..turn kami akan tiba..
Sementara itu kami buat perniagaan ini..

Kenapa nak susah handle 2 bisnes dalam 1 masa?

huhuhu...tak susah sebenarnya..ira cuma mengambil sedikit masa ini untuk membuat daging salai ini..
setelah kami draft plan dan matlamat untuk butik Nur Awatif..
rasanya kosong pula nak tunggu Turn kami untuk update stock..
Jadi disebabkan ada sedikit kelapangan itu ira dan suami decide untuk memulakan perniagaan ini..

Ada waktu lapang lagi?kan bekerja..mana masa ko?

huhuhu...mungkin disebabkan dah biasa dengan hidup luar biasa..
dah biasa bekerja lebih dari biasa..dah biasa berfikir lebih dari orang lain..
jadi..bila selesa sangat tiada apa nak fikir..Rasa macam terlalu selesa pula kehidupan ni..
Macam tak best!huhuhu..Jadi kami decide nak buat perniagaan ini..

Kenapa Food Industry yang ko pilih?

Sebenarnya bukan saya pilih..Mungkin ini peluang didepan mata..
Peluang tak datang banyak kali..Ianya hanya datang sekali atau sesekali..kadang-kadang tak nampak pun..
Tapi Alhamdulillah..peluang ini ira nampak..
Dan jelas dihadapan pelbagai peluang yang lebih besar..Jadi kami bersetuju untuk ambil perniagaan ini
walaupun mula-mula ingat nak buat duit geli-geli sahaja..heeeee

Okey..puas hati dengan jawapan yang ira pagi..
Nanti ira share lagi ye..lenguh dah menaip!heee...

Full of Hearts,
IRA



Nov 18, 2013

Rahsia Kejayaan


Ada yang PM ira di facebook untuk tahu rahsia kejayaan..
Macam mana boleh maintain sahaja Energy..
Macam mana boleh bersemangat setiap masa?
Rahsia??

Ada yang bertanya Rahsia Kejayaan..
Waduhhh..parah ni..
Saya belum lagi berjaya..Tapi masih meniti jambatan kejayaan..
Saya tahu kejayaan ada dihadapan..Dan ianya semakin dekat..
Sebab itu semangat..energy sentiasa ada..

Apa yang saya boleh share..is just back to basic..
Macam ira share dalam entry  Ebook ni..
Method yang sama ira pakai..

Set matlamat..apa yang ira nak dalam tempoh sebulan / 3 bulan / 6 bulan..
Semuanya ada target..bila dah ada target..
kita akan bekerja keras untuk capai target tu..
Itu lah yang ira buat..




Rahsia lagi? emmm..
Elmu..elmu sangat penting..cari elmu tetnag apa yang kita nak buat..
Kalau ttakde elmu macam mana nak berjaya..
Kita mesti tahu apa yang kita nak buat..Penting sangat..

Nak lagi..nanti ira share ye..ira ada kerja sikit..

Sampai Jumpa

Full of Heart,
Ira

Nov 16, 2013

Secubit Masa Disini

Hi semua..
Kesibukan melanda beberapa hari yang lepas..
Alhamdulillah..ebook pertama dah launch..

Nak tepek disini tak boleh..actually ira ada kat UTC Kuantan ni..
Membawa keluarga terchenta sekejap ke perpustakaan..
Spend sedikit masa disini dengan keluarga...

Pagi tadi ira hadiri Seminar Magnet Kejayaan dan Kekayaan..
Alhamdullilah..walaupun bertembung 2 seminar pada hari ni..
Tapi ira pilih untuk pergi menemui Mentor Dr Azizan Osman..
Dah lama rasanya tidak ketemu Mentor ini..Rindu rasanya aura Mentor kesayangan ni..

Pergi dengan energy yang sangat tinggi,,.
Pulang dengan gembira apabila high energy masih lagi maintain sampai waktu ini..
Berjumpa dengan sahabat-sahabat jutawan..

Yang paling special hari ini..
Ira berjumpa dengan jutawan muda! Yes.. mereka sangat muda..
Tamat sahaja Universiti terus berniaga..mereka hanya mengambil masa selama 9 bulan untuk touch 1 million..
Wow! menarikkan?? Di situ ada kemahuan..disitu ada jalannya..
Inspired sangat dengan suami isteri ni..

okeylah..actually ira tengah curi masa bersama Awatif ni..untuk menulis seketika..
Next, InsyaAllah..ira akan cerita lagi..
Yang best..ira akan cerita kisah jutawan muda ini..

Okey semua..selamat malam..ira doakan anda semua bahagia..sihat sejahtera..
diberi Allah rezeki yang melimpah ruah..
Doakan juga untuk ira..supaya diberi kesihatan yang baik, diberi kebahagiaan dunia dan akhirat diberi rezeki yang melimpah ruah..Dan semua rezeki itu mendapat keberkatan dunia dan akhirat..

Sampai jumpa!

Full of Heart,
IRA

Nov 13, 2013

Ebook



Assalamualaikum..Hi All...
Apa kena mengena tajuk ebook atas tu dengan gambar yang Ira post kat atas ni?
hahahha..sengaja post gambar tu..
Tapi bila difikirkan balik..
eh...ada lar kaitan dengan apa yang ira nak tulis hari ini..

Kata-kata di atas tu ira petik dari buku Rich Dad Poor Dad..
Menarik bukan?

Lah..dapat tak catch up?
tak..takpe..takpe..Guru ira pernah cakap..setiap orang penerimaan setiap orang itu berlainan..
Ada yang cepat..ada yang lambat..tapi takde lah sampai lembab..No! Tiada perkataan lembab disini ye!hee..

Jom ira terangkan..
Bila kita berimpian..berangan untuk memiliki sesuatu..
Contoh mudah..sebuah rumah..Bila kita tengok rumah besar tu..
kita berangan kita duduk rumah tu bersenang lenang bersama orang tersayang..kan??

Indah bukan??
Tapi..berangan..berimpian bukan sekadar disitu..Ada keinginan disebalik semua angan-angan tu..
Bila ada keinginan itulah yang membuatkan kita memasang matlamat..
Hati berkata " aku mesti memiliki rumah tersebut"

Maka Matlamat pun tercipta..
Bila matlamat atau goal dah ada..Maka, kita berusaha kearah itu..
Contohnya  kita melakukan SESUATU untuk mencapai matlamat itu..
Setelah melakukan berbagai cara..maka kita pun dapat apa yang kita angan-angankan diawal tadi..

Begitulah ceritanya gambar diatas..eh! apa kaitan dengan ayat dalam gambar tu dengan tajuk ira kat atas tu?
huhuhu..sebenarnya..itu jugalah yang ira rasa sebenarnya..
ira dah lama nak buat e-book..seriusly..ebook sangat menarik..

Maka ira dah letakkan 1 matlamat..iaitu..nak buat ebook..dan nak siapkan..
Alhamdulillah..sekarang kerja-kerja pengeditan sedang berlangsung..

Doakan ira mampu siapkan ebook yang ira nak buat ni dengan cepat dan dapat memudahkan orang lain dengan ebook ni..
Ebook apa? nanti ira kongsikan! heee...


Full of Hearts,
IRA



Nov 12, 2013

Garam Bukit Himalaya..Percaya atau Tidak??


Hi Assalamualaikum..
Hari ni ira nak share dengan korang semua tentang...

MANDI GARAM..
Siapa yang penah mandi garam? say I?
say I dalam hati pn boleh..


 
 

Dulu-dulu..masa pergi kelas Guru saya..
Serius! saya mati-mati tak percaya yang mandi garam ni mampu menukar aura seseorang..
Betul! saya rasa..saya lah anak murid Dr Azizan yang tak percaya kata-kata dia tentang mandi garam ni..

Bukan nk derhaka atau tak percaya sang guru..
Tapi...saya fikir masa tu..macam tak logik! Lepas mandi garam boleh jadi Positf sangat..hihi

Lepas balik dari kelas..saya tak tergerak langsung hati nk mandi garam ni..
(masa  kelas saya anda membeli 3 botol garam aromatheraphy LIFE RICH)
Walaupun dah beli..ianya hanya jadi perhiasannnn disatu sudut..

Kemudian..saya berjumpa dengan kawan-kawan yang sangat positif..
Hati terdetik..Awat depa ni positif jer memanjang??
Masa tu tak faham..dan aura cepat pecah..

saya bertanya kepada salah seorang dari mereka..
Kak Hasiah Wisoyah..this person..totally AWESOME..(saya panggil kak has) 
saya sangat hormatkan kak has..dan sangat inspired dengan kejayaan beliau..
Beliau memberi tips untuk mandi garam..

Tapi kalau dah degil + tak percaya..saya masih biarkan garam disudut itu..
Beribu alasan saya cipta untuk tidak mandi garam..malas..lecehh..nanti dapur berair..fuhhh..
Macam-macamlah!

Satu hari..saya mengalami sedikit situasi..saya diamkan sahaja tanpa memberitahu sesiapa pun..
Saya berjumpa dengan Kak Has..lalu Kak Has nasihat..

Mandi garam ira..buat mandi garam..lepas balik kerja..mandi garam tuk bersihkan aura..mandi garam untuk tunekan balik energy..
Masa tu saya angguk-angguk aje..hihihi...dalam hati belum pun ada niat nak mandi garam..

Pulang ke rumah..saya melihat garam disudut almari..
saya pengang..belek-belek..heshh...hati masih ragu..
Suami bertanya kenapa asyik membelek botol garam tu..
Saya pandang suami lalu berkata.."esok ira nak mandi garamlah..ira buat sekali untuk abang"
Suami senyum sambil menunjuk jari 'best' kepada saya..

Esok pagi-pagi sebelum solat subuh saya dah sediakan air untuk mandi..
dalam penyediaan air tersebut..saya sudah berdoa kepada Allah..

"Ya Allah..berikanlah ketenangan jiwa kepada ku..
Berikanlah kekuatan kepadaku..berikanlah aku kesihatan yang baik..
Dan permudahkanlah urusan ku hari ini.."

Saya mandi macam biasa sebelum mencurahkan air garam ke badan..
selesai mandi..saya mencedok air garam..berselawat 3 kali didalam hati dan berdoa lagi..

Ya Allah..positifkan mindaku..bersihkan hatiku..dan saya ulang kembali doa diatas..
Mandi garam..keluar dari bilik air..
saya tidak mengalami apa-apa perubahan selepas itu..
(nak perubahan cepatlah konon!)

Saya berbisik pada hati..Baru sangat..sabarlah..Allah ada..InsyaAllah..yang baik-baik sahaja hari ini..

Hari pertama..saya tidak merasakan apa-apa perubahan pun..
Masuk hari ketiga..saya dah mula merasai getaran positif..
Saya tidak lagi marah-marah..memaki hamun...
(saya adalah orang yang cepat marah..hihi)

saya mula perasan yang energy yang datang setiap pagi itu..MasyaAllah..
Idea mencurah-curah..dari dalam kereta saya dan suami sudah mula "meeting"
pasal perniagaan kami..mula berada di aliran yang betul..semua dengan izin Allah..

Siapa yang pernah bawa kereta kemudian dihempit oleh kereta lain..
Apa reaksi anda? maki hamun bukan?
Sejak saya mandi garam..dengan izin Allah..saya tidak lagi memaki hamun..marah-marah..
Ayat yang kita ucapkan totally tukar!saya hanya mengomel di dalam kereta..

"bangg...sabar bangg..kasi saya masuk dulu..janganlah himpit saya..saya ni bukan expert sangat "

selepas beberapa ketika saya perasan..eh!! saya tak marah..jauh sekali memaki hamun!

Dan kini percaya dengan sumber nikmat Allah ini dan dengan doa dari diri..Semuanya Dengan Izin Allah..
Walaupun ada hari-hari yang saya lupa untuk buat mandi garam ini..
Tapi saya pastikan..dalam 2 minggu saya akan mandi jugak sekali..
Untuk mudah..saya masukkan sedikit garam dalam kolah..anak pun mandi garam sama..

Carita hari ini..adalah pengalaman saya sendiri..
Dan sebenarnya..dah hampir 2 minggu saya tak mandi garam..hari ini baru start balik..
dan rasa getaran energy yang tinggi..
Alhamdulillah..moga berpanjangan energy ini dan positif mind ini..Aminnn





Ya Allahh...
Ku Syukur nikmatMu..
Setiap nafas dan hela ku..ku syukuri..
setiap pergerakan badanku..kakiku..tanganku..ku syukuri..
Terima Kasih Allah atas kasih dan sayangMu..

Full of Hearts
IRA





Nov 11, 2013

Ini betul-betul...bukan cobaaannnn...

Hi semua..
Ya Allah..dah lama cheq tak berbloging..
akibat kesuntukan masa..
serius!! rindu semua yang membaca kt sini..
cheq tau kt sini blog ni..ramai silent reader..
(*adakah aku yang perasan? huihuihui)

Opsss...from now on you guys boleh panggil jer IRA..
Dulu nak sorok-sorok nama..sekarang..kalau you all perasan..
URL tu pun I dah tukar..tukar nama sendiri pula tu..
siap nama bapak lagi..kuikuikui..
Kenapa nk sorok ye dak?
Nama mak ayah bagi kemain sedap lagi..glamor youuu...

Lagipun dulu tak nampak pun purpose untuk tunjukkan diri ni...
Tapi sekarang dah faham..
Alhamdulillah..semuanya belum terlambat lagi.
Dan semua yang ira penah buat kat sini ira dah lupaaa..

Sekejap lagi ira nak kena godam balik semua ni..
Serius dah lama sangat ira tinggalkan dunia bloging ni..
Nak tukar header tu pun dah lupaaaa..
eh..banyak sangat rasanya nak cerita dengan you all semua..

nanti ira cerita lagi ye?
Sayonara every one..


 Full Heart,
Ira

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...