PEMBERIAN MAKANAN SESUAI UNTUK BAYI
|
Cara menyediakan dan menyimpan yang selamat Makanan pelengkap hendaklah disediakan dan diberikan dengan cara bersih dan selamat untuk mengelakkan pencemaran dan keracunan makanan. Amalkan cara yang betul untuk kebersihan dan pengendalian. Basuh tangan anda setiap kali sebelum menyiapkan makanan. Gunakan peralatan bersih untuk menyediakan, simpan makanan dengan selamat dan suap makanan sebaik sahaja disediakan. Bila perlu, susu ibu boleh disimpan dalam bekas bersih dan diletakkan dalam peti sejuk selama 24-48 jam; dalam iklim negara kita, ia boleh disimpan sehingga 8 jam tanpa penyimpanan peti sejuk.
Jumlah Makanan Berikan makanan pelengkap sedikit demi sedikit dan tambah kuantitinya bila bayi anda membesar. Anda boleh mulakan dengan 1 atau 2 sudu kecil makanan, dua kali sehari, dan tingkatkan jumlah dan kepelbagaiannya secara beransur-ansur. Pada usia 9 bulan, bayi anda boleh makan beberapa sudu penuh (atau setengah cawan) campuran makanan keluarga setiap kali waktu makan. Penyusuan susu ibu hendaklah diteruskan hingga si manja berusia dua tahun atau lebih. Jenis Makanan Makanan pertama bayi biasanya ialah bubur nasi dan bijirin (beras) segera. Tambah sedikit daging, ayam, ikan atau telur dan juga buah-buahan dan sayuran kaya vitamin A dan C setiap hari. Pada usia 6 bulan, bayi boleh makan makanan separuh pejal yang ditapis, dihancurkan atau dilecek. Bila umurnya mencecah 8 bulan, si manja boleh diberi makanan kudapan (snek yang boleh dimakan oleh kanak-kanak sahaja) dan pada usia 12 bulan, kebanyakan kanak-kanak boleh mengambil makanan yang sama dengan anda (tetapi ingat mereka memerlukan makanan yang kaya dengan nutrien). Jangan tambah gula atau garam dalam makanan bayi. Gunakan bawang dan sayuran untuk menambah perisa, dan masak makanan dengan cara mudah dan tidak pedas. Ingatlah, makanan yang disediakan di rumah adalah yang terbaik untuk bayi (dan anda!).
|
Comments
Post a Comment
Yang Mengomen