Nov 12, 2013

Garam Bukit Himalaya..Percaya atau Tidak??


Hi Assalamualaikum..
Hari ni ira nak share dengan korang semua tentang...

MANDI GARAM..
Siapa yang penah mandi garam? say I?
say I dalam hati pn boleh..


 
 

Dulu-dulu..masa pergi kelas Guru saya..
Serius! saya mati-mati tak percaya yang mandi garam ni mampu menukar aura seseorang..
Betul! saya rasa..saya lah anak murid Dr Azizan yang tak percaya kata-kata dia tentang mandi garam ni..

Bukan nk derhaka atau tak percaya sang guru..
Tapi...saya fikir masa tu..macam tak logik! Lepas mandi garam boleh jadi Positf sangat..hihi

Lepas balik dari kelas..saya tak tergerak langsung hati nk mandi garam ni..
(masa  kelas saya anda membeli 3 botol garam aromatheraphy LIFE RICH)
Walaupun dah beli..ianya hanya jadi perhiasannnn disatu sudut..

Kemudian..saya berjumpa dengan kawan-kawan yang sangat positif..
Hati terdetik..Awat depa ni positif jer memanjang??
Masa tu tak faham..dan aura cepat pecah..

saya bertanya kepada salah seorang dari mereka..
Kak Hasiah Wisoyah..this person..totally AWESOME..(saya panggil kak has) 
saya sangat hormatkan kak has..dan sangat inspired dengan kejayaan beliau..
Beliau memberi tips untuk mandi garam..

Tapi kalau dah degil + tak percaya..saya masih biarkan garam disudut itu..
Beribu alasan saya cipta untuk tidak mandi garam..malas..lecehh..nanti dapur berair..fuhhh..
Macam-macamlah!

Satu hari..saya mengalami sedikit situasi..saya diamkan sahaja tanpa memberitahu sesiapa pun..
Saya berjumpa dengan Kak Has..lalu Kak Has nasihat..

Mandi garam ira..buat mandi garam..lepas balik kerja..mandi garam tuk bersihkan aura..mandi garam untuk tunekan balik energy..
Masa tu saya angguk-angguk aje..hihihi...dalam hati belum pun ada niat nak mandi garam..

Pulang ke rumah..saya melihat garam disudut almari..
saya pengang..belek-belek..heshh...hati masih ragu..
Suami bertanya kenapa asyik membelek botol garam tu..
Saya pandang suami lalu berkata.."esok ira nak mandi garamlah..ira buat sekali untuk abang"
Suami senyum sambil menunjuk jari 'best' kepada saya..

Esok pagi-pagi sebelum solat subuh saya dah sediakan air untuk mandi..
dalam penyediaan air tersebut..saya sudah berdoa kepada Allah..

"Ya Allah..berikanlah ketenangan jiwa kepada ku..
Berikanlah kekuatan kepadaku..berikanlah aku kesihatan yang baik..
Dan permudahkanlah urusan ku hari ini.."

Saya mandi macam biasa sebelum mencurahkan air garam ke badan..
selesai mandi..saya mencedok air garam..berselawat 3 kali didalam hati dan berdoa lagi..

Ya Allah..positifkan mindaku..bersihkan hatiku..dan saya ulang kembali doa diatas..
Mandi garam..keluar dari bilik air..
saya tidak mengalami apa-apa perubahan selepas itu..
(nak perubahan cepatlah konon!)

Saya berbisik pada hati..Baru sangat..sabarlah..Allah ada..InsyaAllah..yang baik-baik sahaja hari ini..

Hari pertama..saya tidak merasakan apa-apa perubahan pun..
Masuk hari ketiga..saya dah mula merasai getaran positif..
Saya tidak lagi marah-marah..memaki hamun...
(saya adalah orang yang cepat marah..hihi)

saya mula perasan yang energy yang datang setiap pagi itu..MasyaAllah..
Idea mencurah-curah..dari dalam kereta saya dan suami sudah mula "meeting"
pasal perniagaan kami..mula berada di aliran yang betul..semua dengan izin Allah..

Siapa yang pernah bawa kereta kemudian dihempit oleh kereta lain..
Apa reaksi anda? maki hamun bukan?
Sejak saya mandi garam..dengan izin Allah..saya tidak lagi memaki hamun..marah-marah..
Ayat yang kita ucapkan totally tukar!saya hanya mengomel di dalam kereta..

"bangg...sabar bangg..kasi saya masuk dulu..janganlah himpit saya..saya ni bukan expert sangat "

selepas beberapa ketika saya perasan..eh!! saya tak marah..jauh sekali memaki hamun!

Dan kini percaya dengan sumber nikmat Allah ini dan dengan doa dari diri..Semuanya Dengan Izin Allah..
Walaupun ada hari-hari yang saya lupa untuk buat mandi garam ini..
Tapi saya pastikan..dalam 2 minggu saya akan mandi jugak sekali..
Untuk mudah..saya masukkan sedikit garam dalam kolah..anak pun mandi garam sama..

Carita hari ini..adalah pengalaman saya sendiri..
Dan sebenarnya..dah hampir 2 minggu saya tak mandi garam..hari ini baru start balik..
dan rasa getaran energy yang tinggi..
Alhamdulillah..moga berpanjangan energy ini dan positif mind ini..Aminnn





Ya Allahh...
Ku Syukur nikmatMu..
Setiap nafas dan hela ku..ku syukuri..
setiap pergerakan badanku..kakiku..tanganku..ku syukuri..
Terima Kasih Allah atas kasih dan sayangMu..

Full of Hearts
IRA





12 comments:

  1. Nice entry sis. Saya baru nak mula lepas pergi imkk :)

    ReplyDelete
  2. Anda Kaya & Berjaya, saya juga mempunyai pengalaman yang sama. Kini saya menyediakan Mandian 3in 1 = Garam Batu Himalaya , Limau Purut & Bunga

    boleh kita jadi kawan di fb Magiey Rich .012-2039373

    ReplyDelete
  3. Saya pun baru nak belajar-belajar mandi garam ni. Itu pun sebab ada kawan reccomend :D

    ReplyDelete
  4. cuba pula mandian gula stevia... untuk iktiar pemanis wajah/diri

    ReplyDelete
  5. good entry sis....saya share di page ye...kredit to your blog

    ReplyDelete
  6. good entry sis....saya share di page ye...kredit to your blog

    ReplyDelete
  7. good entry sis....saya share di page ye...kredit to your blog

    ReplyDelete
  8. Nice entry sis....nanti boleh cuba garam aura rezeki ye

    ReplyDelete
  9. Good Entry. Thank you for the sharing.

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum.Sy ada cara lebih mudah utk mandi garam. Berminat boleh #pm0193523836

    ReplyDelete
  11. Saya nak beli garam bukit mcm mana cara nak beli

    ReplyDelete

Yang Mengomen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...